Pak een paard
naar het werk
8 januari 2025, Den Haag
Den Haag heeft momenteel al meer dan vijftig deelpaarden rondgalopperen in het centrum en verwacht in het voorjaar van 2025 de gehele stad te kunnen voorzien van dit nieuwe, duurzame deelmobiliteitsconcept.
Inwoners klaagden al jaren over milieuvervuilend verkeer en rondslingerende fietsen en deelscooters, welke een rommelig straatbeeld zouden veroorzaken.
Toch blijkt het laatstgenoemde niet de enige reden van bezwaar. Deftige meneren en madammen beschouwen een stadsbrommertje beneden hun waardigheid: statusverlies. Anderen zeggen deelname te weigeren omdat zij vrezen het contact met de natuur te verliezen.
Zodoende moest er worden gezocht naar slimme — en misschien ook wel traditionele mobiliteit, die aansluit bij de specifieke behoeften van de bewoners en bezoekers van de hofstad. ’Go Horse, Koninklijk vervoer voor iedereen’ moet uitkomst bieden.
Efficient
Volgens de werkgroep Mobiliteitstransitie is Go Horse een heel milieuvriendelijk initiatief. U mag uw paard parkeren waar u maar wil. Midden op de stoep, bijvoorbeeld. Daarbij is er (nog) geen plicht om paardenpoep op te ruimen! Om het woon-werkverkeer te optimaliseren beschikken de paarden over het maximale pk. Dit betekent dat u er korte en lange ritten mee kan maken.
#Upcycling
De paarden van Go Horse zijn afkomstig uit het hele land. Sommige zijn spiksplinternieuw, maar de meeste paarden zijn al gebruikt. Het zijn met name paarden die niet door de selectie kwamen voor Prinsjesdag.
Hopelijk gaan de Haagse harten hier wél sneller van kloppen, want dan pas kunnen er flinke sprongen worden gemaakt in de mobiliteitstransitie. Omdat deelvervoer voor elke Hagenees en Hagenaar toegankelijk moet zijn, verstrekt de gemeente aan iedere burger die zich hiervoor heeft aangemeld een paard. In bruikleen weliswaar.
Kunt u nog niet paardrijden? Mogelijk komt u in aanmerking voor de regeling tegemoetkoming Paardrijlessen. Op de website van de gemeente kunt u een aanvraag indienen.
Servicegebied van Go Horse per donderdag 20 maart, 2025.
Veelgestelde vragen
-
Het is mogelijk om als (buitenlandse) toerist gebruik te maken van de diensten van Go Horse.
-
Een helm is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Je kunt vreselijk ten val komen en de gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Als je een helm draagt, krijg je bovendien bonuspunten. Deze spaar je op in de app.
-
Nee, dat is (nog) niet de bedoeling. Voorlopig is Go Horse alleen beschikbaar in Den Haag. Het servicegebied van Go Horse is te vinden op zowel de website als in de app. Het is toegestaan om buiten dit gebied rijden, maar zorg ervoor dat je na gebruik jouw horse inlevert binnen de grenzen van deze zone.
-
Nee, dat is niet mogelijk. Elke klant kan slechts één horse tegelijk reserveren.
-
Het komt voor dat klanten erg gesteld raken op één horse in het bijzonder, en deze liever niet met anderen delen. Toch is het concept van Go Horse gebaseerd op deelmobiliteit, wat betekent dat iemand anders gebruik mag maken van jouw horse op het moment dat jij je plek van bestemming hebt bereikt. Wel is het mogelijk om jouw horse op te slaan als favoriet. Klik in de app op het hartjes-icoon, en daar verschijnt jouw verzameling aan opgeslagen horses. Zo kan je altijd zien of jouw favoriete horse in de buurt is.
-
De maximale capaciteit van een horse is twee personen, of 150 kilogram in totaal.
-
Iedereen moet zelfstandig met het Koninklijk vervoer kunnen reizen. Dat geldt ook voor mensen die slecht ter been zijn. Voor hen zijn er lage instapmodellen beschikbaar: de pony.
-
Verkeersboetes zijn voor eigen rekening. Go Horse is hiervoor niet verantwoordelijk. Iedereen dient zich aan de verkeersregels te houden, incluis de maximumsnelheid. Ook als je op een horse zit!
-
Ja.
-
In de app vind je de contactgegevens van aangesloten Haagse dierenartsen.
-
Het spijt ons te horen dat je niet tevreden bent met je horse. Vul alsjeblieft het klachtenformulier in, te vinden in de app. Wij zullen het gesprek aangaan met desbetreffende horse.
-
Je bent altijd welkom om jouw horse te borstelen of mooie knotten of staarten in de manen te vlechten. De dagelijkse verzorging daarentegen wordt uitgevoerd door medewerkers van de gemeente. Wij hebben een grote pool aan ambtenaren die hun vrijwilligerswerk onder werktijd met veel plezier invulling geven bij de vele maneges die de stad rijk is.



